Koen Maathuis

Regiomanager West Afrika en Egypte

koen.maathuis@waternet.nl

Mensen bij elkaar brengen, dat is wat Koen Maathuis beoogt met zijn werk. Waterexperts leren het meest en het best van gelijkgestemden. De kennisuitwisseling die tot stand komt bij onze Water Operators’ Partnerships laat duizend bloemen bloeien. En het water stroomt waar het moet; uit de kraan, in het riool of tussen de dijken.

Al vroeg was zijn interesse in bodem, water en atmosfeer gewekt; de paden op, de lanen in voor ontdekking en verwondering. Tijdens zijn studie ‘Irrigatie -en Watermanagement’ aan de Landbouwuniversiteit Wageningen heeft Koen zich breed ontwikkeld op alle aspecten van het mondiale bodem- en waterbeheer. Tijdens onderzoeken, stages en afstudeervakken in Spanje, Peru, Zimbabwe en Samoa werd de kiem gelegd voor een passie voor internationaal werken.

Direct na zijn studie heeft Koen voor verschillende organisaties in Vietnam gewerkt aan landbouw-, bosbouw-, en water projecten. Na een verblijf van ruim vier jaar in zowel Noord- als Zuid Vietnam, heeft hij enkele jaren ervaring opgedaan in het Nederlandse waterschapswerk. Vanaf dat moment kon hij iets makkelijker zeggen wat menig Vietnamees hem vaak toebedeelde: “Oh, you’re Dutch! Then you know everything about water management”.

Na 3 jaren in het Nederlandse water management, stroomde het bloed waar het niet gaan kon. Na enkele korte klussen voor Wereld Waternet, is hij zich in 2011 volledig op het internationale werk gaan storten. Eerst enkele jaren als projectleider en daarna sinds 2014 als regiomanager. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een allround waterexpert. De laatste jaren is hij veelal actief in de West-Afrikaanse regio. Daar zet deze gedreven regiomanager zich in om publieke waterbedrijven te laten floreren.