Afrika Strategie

Afrika Strategie

Technische trainingscentra in Eypte, Marokko en Zuid-Afrika kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van waterproblemen in heel Afrika. Wereld Waternet stimuleert samenwerkingspartners de handschoen op te pakken.

Tshwane University of Technologie

Tshwane University of Technologie

Zeker 330 miljoen Afrikanen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Het gebrek aan sanitaire voorzieningen is nog schrijnender. Tekort aan schoon drinkwater, sanitair en vervuiling van het oppervlaktewater zorgen voor verspreiding van ernstige ziekten zoals cholera. Daling van het grondwaterpeil en het ontbreken van opvangcapaciteit van regenwater zorgen voor misoogsten en ondervoeding. Door watergebrek boeken veel Afrikanen nauwelijks sociaal-economische voortuitgang. Juist de armste landen lopen hierdoor inkomsten mis.´╗┐

Focus op Afrika

Veel Afrikaanse overheden en waterorganisaties vragen ondersteuning bij het adequaat aanpakken van waterproblemen. Wereld Waternet richt zich daarom met de Afrika Strategie op Afrika. Op strategische locaties coacht Wereld Waternet waterorganisaties die in de regio een voortrekkersrol vervullen. In de kernlanden Egypte, Marokko en Zuid-Afrika komen we via op te zetten trainingscentra tot kennisoverdracht bij waterorganisaties in buurlanden. Ook vragen we onze Water Operators' Partnerships (WOP's) om zelf in buurlanden WOP's aan te gaan.

Op eigen kracht´╗┐

Als kernlanden zelf WOP's in de regio opzetten, is de verwachting dat Wereld Waternet het aantal Water Operators' Partnerships verdubbelt. We blijven zelf ook trouw aan de partnerships in kernlanden. WOP's zijn immers de meest geslaagde praktijkvoorbeelden die als 'best cases' elders in Afrika inspireren en motiveren. Zo tonen we aan dat waterorganisaties uiteindelijk zelf hun prestaties kunnen verbeteren en op eigen kracht verder kunnen. Deze focus op Afrika krijgt bijval van de UNDP (United Nations Development Program) en de African Development Bank.