Wereld Waternet draagt alle werkzaamheden biovergister over aan SafiSana in Ghana

21dec

Wereld Waternet draagt alle werkzaamheden biovergister over aan SafiSana in Ghana

Na twee jaar heeft Wereld Waternet haar activiteiten voor de biovergister in de Ghanese stad Ashaiman beëindigd. De medewerkers van SafiSana in Ghana zullen nu zelfstandig de biovergister gaan beheren.

IMG_5919De bioverigster is in bedrijf sinds oktober 2016. Organisch afval van markten, slachthuizen en septic tanks worden gemixt om zo biogas te produceren. Elektriciteit wordt opgewekt uit het biogas en geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Het slib wordt voor een periode van twee weken gedroogd, waar naar het wordt vermengd met marktafval en zaagsel. Verpakt in plastic, wordt dit verwarmd tot 70 graden en daarna verkocht als organische meststof voor de landbouw. De opbrengst van de meststof en elektriciteit die wordt gemaakt van het biogas zal naar verwachting binnen enkele maanden de operationele kosten gaan dekken.  

   IMG_5914

Tijdens de ontwerpfase, leverde Wereld Waternet input voor bouw van de biovergister en samenstelling van de mengsels. Daarna werden de technici getraind op het beheer en onderhoud van de biovergister. Wereld Waternet heeft ook het laboratorium ontworpen materiaal aangeleverd. Het laboratoriumpersoneel werd getraind op het gebruik van het materiaal en de benodigde analyses om de biovergister goed te kunnen runnen. Voor zowel  het laboratorium als het beheer van de biovergister, hebben we geholpen met het schrijven van de standaard procedures. Tot slot hielden we ons bezig met de optimalisatie van bediening van de biovergister.

IMG_5908

De subsidie van het Fond Duurzaam Water liep af in oktober van dit jaar. Onze activiteiten lopen daardoor af. Onze collega's van SafiSana zijn nu is staat om zelfstandig de biovergister te beheren en te onderhouden. Ook kan het laboratorium zelfstandig opereren. Natuurlijk staat Wereld Waternet altijd klaar voor eventuele vragen en blijven we nog in contact. Intussen bekijken we mogelijkheden om deze innovatieve en duurzame waste-to-energy model.

IMG_5893