Sarphati Sanitation Awards 2017

26jun

Sarphati Sanitation Awards 2017

Sarphati -logo -2017

In 2013, hebben Wereld Waternet, Netherlands Water Partnership en Aqua for All de tweejaarlijkse Sarphati Sanitation Awards ingewijd, met als doel uitmuntende bijdragen van personen of organisaties aan wereldwijde sanitatie en volksgezondheid voor middel van ondernemerschap te eren. Deze tweejaarlijkse 'Sarphati Sanitation Award' in geïnspireerd door Dr. Samual Sarphati, de dokter die bijdroeg aan de cholera-vrije status van Amsterdam eind negentiende eeuw. Hij heeft dit bereikt door handel te starten in het verzamelen en transporteren van menselijk uitwerpselen naar buitengebieden van de stad, waar het gebruikt werd als mestmiddel. Daarmee werd de volksgezondheid aanzienlijk verbeterd van de snelgroeiende Amsterdamse bevolking.    

Dit jaar zullen de Sarphati Sanitation Awards voor de derde keer worden uitgereikt tijdens de Amsterdam International Water Week (AIWW) op 30 oktober. In 2015 is was besloten om twee prijscategorieën te maken, en de Dr. Kamal Kar van de CLTS Foundation kreeg de (Levenswerk) Lifetime Acheivement uitgereikt voor het creëren van vraag naar sanitatie. In de categorie Jonge Ondernemers (Young Entrepreneurs) was Safi Sana de winnaar.

Sarphati -opening 2015

Winnaars en organisatoren van Sarphati Sanitation Awards tijdens de Openingsceremonie van de AIWW 2015

Ook na 2015, Sanitatie als businessmodel heeft bijgedragen aan een innovatieve snelgroeiende sector. In 2016, de Toilet Board Coalition voorselecteerde 100 ondernemersinitiatieven op gebied van Sanitatie. De Bill & Melinda Gates Foundation en de WereldBank zijn beiden actieve promotors van sanitatie als businessmodel. Na de evaluatie gehouden in 2016 door de Sarphati jury en het nominatiecomité, werd onthuld dat de focus om ondernemerschap zal moeten zijn. Hun aanbevelingen waren : houd focus op stedelijke sanitatie - open defecatie in steden neemt snel toe and focus op de uitdagingen van kleine steden, met name in Afrika, groei gestaag. En blijf ondernemers stimuleren maar erken ook de rol van ambtenaren, nomineer individuen die waarde creëren uit wat tot nu toe werd gezien als afval, waarbij de volksgezondheid wordt verbeterd en op omvangrijke schaal.

Hierbij presenteren we met trost de nieuwe leden van de Sarphati Sanitation Awards Jury 2017:

  1. Hare excellentie Mevr. Lidi Remmelzwaal, voorzitter van Wereld Waternet, zal voorzitter worden van de Sarphati Sanitation Awards Jury 2017. Mevr. Remmelzwaal is interim Ambassadeur van het Koningrijk der Nederlanden in Jordanië en werkt als Ambassadeur in Ethiopie, de Afrikaanse Unie en Djibouti (2006-2010) en Mozambique (2002-2006). Mevr. Remmelzwaal studeerde af aan de Universiteit van Wageningen als Landbouwkundig Ingenieur en heeft een MSc in Menselijke Voeding en Tropische Landbouw.

  2. Dr. Arno Rosemarin (ook lid in 2015) is een Senior Onderzoeker bij het  Stockholm Environment Institute (SEI) in Zweden. Hij is gepromoveerd in eutrofiëring en specialiseert zich nu in reduceren van ramprisicoscenario's, duurzame sanitatie en hygiëne en beheer van watervoorzieningen. Hij is medeoprichter van de Sustainable Sanitation Alliance in 2007 en beheert momenteel het SuSanA kennisplatform ontwikkeld door de Gates Foundation.

  3. Dr. Claire Furlong, sloot zich recent aan bij de Environmental Engineering en Water Technology afdeling van de IHE-Delft waar ze werkt als docent/onderzoeker in Non-Sewered Sanitation. Ze is gepromoveerd in Milieutechniek voor ontwikkelingslanden. Ze heeft 12 jaar ervaring in Water, Sanitatie en Hygiëne in lage-en middeninkomenslanden en heeft gewerkt in 13 lage-en middeninkomenslanden, zowel humanitair -als ontwikkelingshulp. Ze is gespecialiseerd in Non-Sewered Sanitation en disruptieve technologieën zowel vanuit technisch als milieuperspectief.  

  4. Prof Dr. Ir. Sybe Schaap studeerde landbouwtechniek en Economische Wetenschappen en is gepromoveerd in Filosofie. Hij doceert Waterbeleid en Beheer aan de TU Delft en Universiteit van Wageningen voor Landbouwwetenschappen. Hij is lid van Eerste Kamer en publiceerde diverse boeken over Filosofie. Hij is voormalig voorzietter van de Unie van Waterschappen en hij is voorzitter van de Netherlands Water Partnership (NWP).

  5. Dr. Graham Alabaster is Programma-manager van het United Nations Human Settlements Program (UN-HABITAT) in Nairobi. Hij heeft een graad in Chemische Techniek, en is gepromoveerd in Civiele Techniek en heeft een bijzonder belang in menselijk gezondheid en was een internationaal consultant voor Duurzame Afvalwatermanagement & Sanitatie in Afrika, Azië en Lantijns-Amerika. Bij sloot zich aan mij UN-HABITAT in 1992 en speelde een sleutelrol in de opbouw van de Water, Sanitatie en Infrastructuur Branche and vertegenwoordigt UN-HABITAT in vele overkoepelende instanties.

Het nominatiecomité van de Sarphati Sanitation Award voor Jonge Ondernemers bestaat uit: Steven van Rossum (Wereld Waternet), Aart van den Beukel (Safi Sana), Alyse Schrecongost (Bill & Melinda Gates Foundation), Cheryl Hicks (Toilet Board Coalition), David Auerbach (Sanergy), Emily Christensen Rand (Global Water Practices), Roshan Shrestha (BMGF), Sjef Ernes (Aqua for All), Valentin Post (WASTE). Deze lijst wordt mogelijk nog uitgebreid.   

Nominaties kunnen gestuurd worden naar de Sarphati Sanitation Awards: sarphati2017@aquaforall.org . Op 1 Augustus worden de genomineerden bekend gemaakt. De bekendmaking van de genomineerden van de Sarphati Sanitation Award voor Levenswerk zal worden gedaan de Nederlandse Ambassades. Voor meer informatie, download de richtlijnen of neem contact op met het Sarphati Secretariaat: sarphati2017@aquaforall.org .

Tijdens de AIWW zal een Sarphati Seminar worden georganiseerd die ook de winnaars zullen bijwonen. Voor meer informatie over het Seminar, stuur een mail naar Denise Kristel, Wereld Waternet: denise.kristel@waternet.nl