Nederlands-Chinees consortium klaar met moeraspark in China

23sep

Nederlands-Chinees consortium klaar met moeraspark in China

Amsterdam, 21 september 2016 - Op 23 september 2016 opent het moeraspark in Deyang, China haar deuren. Het park heeft een kunstmatig infiltratiesysteem dat de stad Deyang van voldoende drinkwater zal voorzien. Op de openingsceremonie wordt de naam van het park officieel bekend gemaakt.

wetland park Deyang ChinaEen Nederlands-chinees consortium van Wereld Waternet, UNESCO-IHE en de private partijen MetaMeta en Eijkelkamp hebben het park ontworpen en ontwikkeld. De burgemeesters van Amsterdam en Deyang gaven beiden hun zege aan de aanleg van het park.

De stad Deyang ligt in het Sichuan bekken in Zuidwest China. Onder andere door de massale toestroom van het platteland neemt de bevolking enorm toe en kan de snel groeiende watervraag niet aan. Deyang is niet de enige stad in China met dit probleem. Tweederde van alle Chinese steden kampt regelmatig met watertekorten gedurende het jaar. Daar komt nog bij dat de snelle groei leidt tot serieuze watervervuiling van huishoudens en industrie.

Het park meet 3 hectare en combineert een recreatief moeraspark met een kunstmatig infiltratiesysteem en drinkwaterproductie. Het park zal een educatieve en bewustmakende functie over water hebben en resultaten van wetenschappelijk onderzoek laten zien.

Dit park maakt elke dag 3 miljoen liter drinkwater uit rivierwater. Een belangrijke stap van de zuivering is de infiltratie van het water via zandfilters.

Als het water in de grond sijpelt, vormen de zandbodems een natuurlijke barrière voor bacteriën en virussen. Dit proces heet kunstmatige infiltratie, eenvoudig gezegd het aanvullen van het grondwater. Kunstmatige infiltratie wordt al sinds de jaren '60 toegepast in de Amsterdamse waterleidingduinen, de belangrijkste drinkwaterbron van Amsterdam.

Project partners (Netherlands): UNESCO-IHE, World Waternet, MetaMeta, Eijkelkamp Soil & Water

Project Partners (China): Deyang Department of Housing, Urban & Rural Planning and Construction, Deyang Department of Water Affairs, Deyang Water Supply Company and Chengdu University of Technology

Financiering: Partners voor Water, gemeente Deyang

Verdere inhoudelijke toelichting: