Indonesië
Post uit Indonesië

24okt

Nog veel vragen voor Delftse master student Wereld Waternet

In het kader van mijn master aan de TU Delft heb ik de afgelopen tijd voor Wereld Waternet de mogelijkheden van regenwatergebruik in Indonesië (Serang) geëvalueerd.

Terwijl het eind van mijn afstudeerstage langzaam in zicht komt, worden de antwoorden op mijn onderzoeksvragen steeds duidelijker. Sommige antwoorden zijn verassend eenvoudig. Om maximaal te profiteren van het water dat je tijdens de regentijd opvangt in de tank moet je ervoor zorgen dat je tank niet overstroomt, want dan verspil je kostbare liters. Maar tegelijkertijd is het jammer dat je tijdens de regentijd niet gewoon het regenwater gebruikt voor drinken en koken want het opgevangen water wil je liever gebruiken tijdens de droge tijd als je aangewezen bent op dure flessen drinkwater. Het grondwater is namelijk brak, en ook na koken niet geschikt om te drinken. En het oppervlaktewater is erg vervuild.

En dan heb je nog de vissen die mensen in hun regenwater opslag systeem doen tegen de muggen. Op het eerste gezicht vond ik het een belachelijk plan. Door vissen in je tank komen er immers meer voedingsstoffen in de tank waardoor sommige micro-organismen goed kunnen groeien. En vissen kunnen bovendien ziektes overdragen. Maar de ziektes die van vissen op mensen worden overgedragen vallen in het niet met de voordelen. Het schijnt echt te helpen tegen muggen en daarmee tegen ziektes zoals malaria en dengue. Sommige vissen hoef je niet eens bij te voeren. Ze schijnen te kunnen overleven op muggenlarven. Daarnaast blijkt het realiseren van een mugdichte tank lastiger dan gedacht en zijn die vissen niet eens zo'n gek idee…

Mijn onderzoek roept ook heel veel nieuwe vragen op die voorlopig onbeantwoord blijven. Maar ik houd jullie op de hoogte!


Andere posts uit Indonesië